MMF Seminer Serisi #9 - Hiperspektral Görüntüleme: Araştırma ve Uygulama Alanları

Mühendislik ve Mimarlık Seminerleri kapsamında "Hiperspektral Görüntüleme: Araştırma ve Uygulama Alanları" ismiyle Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Kemal Güllü tarafından 21.01.2021 Perşembe tarihinde fakültemiz bünyesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın özeti şu şekildedir :

"İnsanoğlunun beş duyu organı ile algılayabildiği sınırlıdır. Gözümüzle yakındaki ya da uzaktaki nesneleri ayırt etme, ışığın dalga boylarını algılayabilme, görebildiğimiz dalga boyu aralığı içerisindeki farklılıkları ayırt etme yeteneklerimiz sınırlı olduğu gibi, hayallerimiz de görebildiklerimiz ya da görme yeteneğimiz ile sınırlıdır. Bilimin güzel tarafı, bilgiyi işleyebilme yeteneğimizin, görebildiğimiz uzam-zamansal boyutun çok ötesinde olmasıdır. 

İnsan gözü renk algı yeteneği, retinamızda bulunan farklı dalga boyu emilim karakteristiğine sahip 3 ayrı tipteki koni hücresi ile sınırlıdır. Güncel renkli görüntüleme sistemleri de gözümüzün ışık alma yeteneğine paralel şekilde kırmızı, yeşil ve mavi bileşenlerinden oluşan 3 bantlı görüntü elde etmektedir. Hiperspektral görüntüleme, insan görme yeteneğinin ve renkli kamera sistemlerinin ötesinde, görebildiğimiz ve göremediğimiz ışık dalga boyu bölgelerini yüksek spektral çözünürlükte görmemize ve çok yüksek bantlı (boyutlu) görüntü elde ederek çok yüksek boyutta çalışmamıza olanak sağlayan bir teknolojidir.

Bu seminer kapsamında, Hiperspektral Görüntüleme sistemleri ve çalışılan güncel araştırma konuları hakkında özet bilgiler verilip, uygulama alanlarına ilişkin farklı disiplinlere hitap edecek örnekler paylaşılarak ortak araştırma/uygulama alanlarına yönelik bir tartışma zemininin oluşturulması hedeflenmektedir."